18.08.12

Aprikosen-Ingwer-Konfitüre


 Rezept:
550g Aprikosen
30g frischer Ingwer
500g Gelierzucker 2:1

Aprikosen,waschen,abtropfen,putzen,halbieren,und entschneiden.
In kleine würfeln schneiden.
Aprikosen, geriebene Ingwer, Zucker in hohen Topf mischen sprudelnd,kochen lassen 4 Min.
Konfitüre sofort in Twist-Off Gläser füllen und verschlissen. Auf dem Deckel stellen.
Nach 10 Min. umdrehen und abkühlen lassen.
Gutes gelingen.
Gruß Katrin

2 Kommentare:

  1. Witaj Katrin! Takie konfitury w takich słoikach będą ale smakować!!! Śliczne te czapeczki!!! Ja robiłam konfitury z moreli ale bez imbiru. Były smaczne ale Twoje na pewno będą smaczniejsze:)))U mnie zapasy na zimę są zjadane na bieżąco :) Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę :)))

    AntwortenLöschen
  2. Witam :)

    Ja też zaprawiałam słoiki mam ich zrobionyvch ponad 100. Głównie kompoty wczoraj jeszcze robiłam kompot ze śliwek węgierek jest pyszny.
    Mam też pare słoików buraczków z papryka zaprawonych i ogórki z musztardą i na ostro według przesisów Sławka fajnie jest w zime isc do piwnicy i juz coś jest do obiadu. Pozdrawiam
    Aga Jastrzębie

    AntwortenLöschen