S C H W E I N E F I L E T
500 g Schweinefilet
Salz,
Pfeffer
20 g gem.
Kräuter
E200 g Champignons
frisch1
Schalotte
Bratenfond
aus dem Glas,
nach Geschmack40 ml Sahne
nach Geschmack40 ml Sahne
Alu- und
Klarsichtfolie
Kräuter
abspülen und fein hacken. Schweinefilet mit Salz, Pfeffer und etwas Öl
einreiben und in den gehackten Kräutern wälzen. Filet in Klarsichtfolie, danach
straff in Alufolie einwickeln.
Filet in
siedendes Wasser geben, aufkochen lassen, bei schwacher Hitze ca. 20 Min.
garen, rausnehmen und weitere 5 Min. ruhen lassen.
Champignons
fein schneiden, Schalotte fein hacken. Schalotte in Öl andünsten, Pilze
zugeben, kurz schmoren lassen, mit Bratenfond ablöschen, Sahne dazugeben und
einköcheln lassen. Eventuell andicken.
Als Beilage Bandnudeln
Liebe Grüße
Katrin
500 gr Polendwica
wieprzowa
20 gr zioła
swieze
sól, pieprz
200 gr
Pieczarek
1 cebula
Kostka rosolowa
40 ml
smietany
Ziola umyc,
posiekac. Mieso posolic, popieprzyc i obtoczyc w posiekanych ziolach.
Filet zawinac
w folię spożywczą, a następnie szczelnie w folię aluminiową zapakowac.
Filet dac do
wrzącej wody i na małym ogniu około 20 minut podgrzewac ( nie gotowac).
Po 20
minutach wyciagnac z wody i na 5 minut odstawic na bok.
Grzyby i szalotki
drobno posiekac. Szalotki w oleju podsmażyć, dodać grzyby, zalac wywarem z
kostki rosolowej. Zagescic maka z woda i na smakowo dodac smietany.
Doprawic
sola i pieprzem.Do tego Dania zaserwowalam Makaron.
Pozdrawiam
Katrin
Witaj Katrin! Pysznie się prezentuje to danie!!!!!Ta polędwica taka soczysta:)))Możesz mi napisać jakie świeże zioła zastosować? Z góry dziękuję:))) Serdecznie pozdrawiam i miłego tygodnia życzę:)))
AntwortenLöschenHi Halinka
LöschenMozesz dac rozne Ziola,jakie chcesz.
Ja dalam Pietruszke i Estragon,Kerbel.
Pozdrowienia
Katrin
Katrin dziękuję:))) Tobie również zdrowych i szczęśliwych Świąt oraz dużo wiosennego słońca!!! Serdecznie pozdrawiam
AntwortenLöschenPiękne i apetyczne to Twoje danie, pozdrawiam:)
AntwortenLöschen