24.03.13

Pochiertes Schweinefilet im Kräutermantel und Champignonrahmsoße








































S C H W E I N E F I L E T
500 g Schweinefilet
Salz,
Pfeffer
20 g gem. Kräuter
 
E200 g Champignons
frisch1 Schalotte
Bratenfond aus dem Glas,
nach Geschmack40 ml Sahne
 
Alu- und Klarsichtfolie




Kräuter abspülen und fein hacken. Schweinefilet mit Salz, Pfeffer und etwas Öl einreiben und in den gehackten Kräutern wälzen. Filet in Klarsichtfolie, danach straff in Alufolie einwickeln.

Filet in siedendes Wasser geben, aufkochen lassen, bei schwacher Hitze ca. 20 Min. garen, rausnehmen und weitere 5 Min. ruhen lassen.

Champignons fein schneiden, Schalotte fein hacken. Schalotte in Öl andünsten, Pilze zugeben, kurz schmoren lassen, mit Bratenfond ablöschen, Sahne dazugeben und einköcheln lassen. Eventuell andicken.


Als Beilage Bandnudeln
Liebe Grüße
Katrin






500 gr Polendwica  wieprzowa
20 gr zioła swieze
sól, pieprz

200 gr Pieczarek
1 cebula
Kostka rosolowa
40 ml smietany

Ziola umyc, posiekac. Mieso posolic, popieprzyc i obtoczyc w posiekanych ziolach.
Filet zawinac w folię spożywczą, a następnie szczelnie w folię aluminiową zapakowac.
Filet dac do wrzącej wody i na małym ogniu około 20 minut podgrzewac ( nie gotowac).
Po 20 minutach wyciagnac z wody i na 5 minut odstawic na bok.

Grzyby i szalotki drobno posiekac. Szalotki w oleju podsmażyć, dodać grzyby, zalac wywarem z kostki rosolowej. Zagescic maka z woda i na smakowo dodac smietany.
Doprawic sola i pieprzem.Do tego Dania  zaserwowalam Makaron.
Pozdrawiam
Katrin

4 Kommentare:

  1. Witaj Katrin! Pysznie się prezentuje to danie!!!!!Ta polędwica taka soczysta:)))Możesz mi napisać jakie świeże zioła zastosować? Z góry dziękuję:))) Serdecznie pozdrawiam i miłego tygodnia życzę:)))

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Hi Halinka
      Mozesz dac rozne Ziola,jakie chcesz.
      Ja dalam Pietruszke i Estragon,Kerbel.
      Pozdrowienia
      Katrin

      Löschen
  2. Katrin dziękuję:))) Tobie również zdrowych i szczęśliwych Świąt oraz dużo wiosennego słońca!!! Serdecznie pozdrawiam

    AntwortenLöschen
  3. Piękne i apetyczne to Twoje danie, pozdrawiam:)

    AntwortenLöschen